Solrosfrön eller pumpafrön är en av de mest konsumerade livsmedel och favorit mellanmål av många vuxna och barn i många Medelhavsländer som Spanien. De är ett hälsosamt mellanmål och ger stort näringsvärde. Naturligtvis om du äter många av dem kanske du undrar om dessa frön är en gödande mat och vad är deras fördelar eller negativa effekter på vår hälsa kan vara när du äter dem mycket regelbundet.
I den här artikeln beskriver vi hälsofördelar och effekter att solros och pumpafrön kan ha på våra kroppar, liksom deras kaloriinnehåll och risker eller biverkningar som denna mat kan orsaka vår hälsa om den konsumeras i överflöd.
Kan många frön i din diet göra dig fet och hur många kalorier innehåller de?
Gör solrosfrön dig fet?
Om du inkluderar detta frö som en del av en balanserad diet och konsumera dem i små mängder, de kommer inte att få dig att gå upp i vikt. Denna typ av frö är faktiskt rik på fiber, mineraler och har ett högt innehåll av vitaminer som vitamin E som hjälper dig att hålla dig frisk såväl som solrosfrön som hjälper viktminskning.
Om du äter över solrosfrön eller köper saltbelagda frön, det är mycket troligt att detta kommer att ha negativa effekter på din hälsa. Som vi vet att lägga till en stor mängd salt, eller natrium och kalorier till din kropp kan du vara hård för din hälsa inklusive blodsockernivåer, diabetes och ditt hjärta samt andra problem.
Att ge dig en idé, för varje 25 gram av solrosfrön, du konsumerar ungefär 150 kcal.
Du kan säga att solrosfrön är en typ av torkad frukt, med en hög omega Innehåll som rekommenderar för vår diet och att äta dem råa som en aperitif är ett bra sätt att äta denna mat på ett hälsosamt sätt. De kan också användas i många recept som sallader eller för att klä någon måltid du önskar.
Vad sägs om pumpafrön?
Pumpafrön har stort näringsvärde för kroppen, eftersom de erkänns för deras medicinska egenskaper, antioxidanter och de fördelar de har för matsmältningshälsan.
Dessa frön är rika på omega fetter, viktigt för god hälsa. De är dock höga kalorier på grund av oljan som frön innehåller vilket innebär att det alltid är en bra idé att äta dem med mått.
Fördelar med dessa frön
Tack vare deras antioxidanter, mineraler och proteiner är dessa frön fantastiska för att hålla din kropp i form och frisk. Vi vill lyfta fram följande hälsofördelar att inkludera dessa frön i din diet:
- Dessa frön Minska kolesterol- och triglyceridnivåerna I blodet tack vare de omättade fetter som de innehåller.
- Frön Högt innehåll av vitamin B9 Hjälper tillväxt hos barn, liksom utvecklingen av barnet under graviditeten.
- De hjälper bekämpa kardiovaskulär och hjärtsjukdom.
- Solros och pumpa frön innehålla antioxidanter som slåss mot fria radikaler och hjälper till att försena tecknen på åldrande.
- Tack vare deras höga innehåll av mineraler som fosfor, järn och magnesium ger dessa frön en stor mängd energi och hjälper också förhindra sjukdomar som Alzheimers.
- De används som ett naturligt avslappnande tack vare linolsyran som minskar stress.
- Reglera matsmältning.
Risker för att äta för många solros- och pumpafrön.
Som ni ser har dessa frön flera fördelar som är bra från vår hälsa. Konsumtion i överskott kan dock vara kontraproduktiv för din hälsa. Här är riskerna med att äta för många av denna typ av frö.
- Viktökning: På grund av dess höga kaloriinnehåll, för varje 100 gram, kommer du att äta cirka 600 kcal. Cirka 25 gram per dag om det verkligen är tillräckligt.
- Risk för hjärtolycka: Detta är förknippat med viktökning och det höga saltinnehållet i vissa frön med tillsatt salt och smakämnen
- Inflammation: Att konsumera för många frön kan orsaka vätskebehållning på grund av de höga nivåerna av linolsyra, omega 3 och omega 6, det senare kan orsaka inflammatoriska i kroppen.
Konsumtionen av rör kan vara bra för vår allmänna hälsa på många sätt, men detta beror på hur du inkluderar denna mat i din dagliga diet. Kom ihåg: Att äta sunt gör att du kan dra full nytta av de näringsmässiga fördelarna med mat, förutom att hjälpa dig att förhindra sjukdom.