Vilka är fördelarna med att äta solros och pumpafrön
Solrosfrön eller pumpafrön är en av de mest konsumerade livsmedlen och den favorit-snack för många vuxna och barn i många medelhavsländer som Spanien. De är ett hälsosamt snacks och ger stort näringsvärde. Självklart, om du äter mycket av dem, kan du undra om dessa frön är en fetande mat och vilka deras fördelar eller negativa effekter på vår hälsa kan vara när man äter dem mycket regelbundet.
I den här artikeln beskriver vi de hälsofördelar och effekter som solros- och pumpafrön kan ha på våra kroppar, samt deras kaloriinnehåll och risker eller biverkningar som denna mat kan orsaka för vår hälsa om den konsumeras i överskott.
Kan en massa frön i din kost göra dig fet och hur många kalorier innehåller de?
Blir man fet av solrosfrön?
Om du inkluderar detta frö som en del av en balanserad kost och konsumerar dem i små mängder, kommer de inte att få dig att gå upp i vikt. Denna typ av frö är faktiskt rik på fiber, mineraler och har ett högt innehåll av vitaminer som vitamin E som hjälper till att hålla dig frisk samt solrosfrön som hjälper till med viktminskning.
Om du överäter solrosfrön eller köper saltade frön, är det mycket troligt att detta kommer att ha negativa effekter på din hälsa. Som vi vet kan tillsats av en stor mängd salt, eller natrium och kalorier till din kropp vara skadligt för din hälsa, inklusive blodsockernivåer, diabetes och ditt hjärta samt andra problem.
För att ge dig en uppfattning, för varje 25 gram solrosfrön konsumerar du ungefär 150 Kcal.
Man kan säga att solrosfrön är en typ av torkad frukt, med ett högt omega innehåll som rekommenderas för vår kost och att äta dem råa som en aperitif är ett utmärkt sätt att äta denna mat på ett hälsosamt sätt. De kan också användas i många recept som sallader eller för att dressa vilken måltid du önskar.
Vad sägs om pumpafrön?
Pumpakärnor har stort näringsvärde för kroppen, eftersom de är kända för sina medicinska egenskaper, antioxidanter och de fördelar de har för matsmältningshälsan.
Dessa frön är rika på omega-fetter, som är viktiga för god hälsa. De är dock höga i kalorier på grund av oljan som fröna innehåller, vilket innebär att det alltid är en bra idé att äta dem med måtta.
Fördelar med dessa frön
Tack vare sina antioxidanter, mineraler och proteiner är dessa frön utmärkta för att hjälpa till att hålla din kropp i form och frisk. Vi vill lyfta fram följande hälsofördelar med att inkludera dessa frön i din kost:
- Dessa frön minskar kolesterol- och triglyceridnivåerna i blodet tack vare de omättade fetter de innehåller.
- Fröna har ett högt innehåll av vitamin B9 som hjälper till med tillväxten hos barn, samt utvecklingen av barnet under graviditeten.
- De hjälper att bekämpa kardiovaskulära sjukdomar och hjärtsjukdomar.
- Solros- och pumpafrön innehåller antioxidanter som bekämpar fria radikaler och hjälper till att fördröja tecknen på åldrande.
- Tack vare deras höga innehåll av mineraler som fosfor, järn och magnesium, ger dessa frön en stor mängd energi och hjälper också att förebygga sjukdomar som Alzheimers.
- De används som en naturlig avslappnande medel tack vare linolsyra som minskar stress.
- Reglerar matsmältningen.
Risker med att äta för många solros- och pumpafrön.
Som du kan se har dessa frön flera fördelar som är bra för vår hälsa. Överdriven konsumtion kan dock vara kontraproduktiv för din hälsa. Här är riskerna med att äta för många av denna typ av frö.
- Viktökning: på grund av sitt höga kaloriinnehåll, för varje 100 gram kommer du att få i dig cirka 600 Kcal. Ungefär 25 gram per dag är verkligen tillräckligt.
- Risk för kardiovaskulär olycka: detta är kopplat till viktökning och det höga saltinnehållet i vissa frön med tillsatt salt och smakämnen.
- Inflammation: att konsumera för många frön kan orsaka vätskeretention på grund av de höga nivåerna av linolsyra, omega 3 och omega 6, där den senare kan orsaka inflammation i kroppen.
Konsumtionen av rör kan vara bra för vår övergripande hälsa på många sätt, men detta beror på hur du inkluderar denna mat i din dagliga kost. Kom ihåg: att äta hälsosamt gör att du kan dra full nytta av de näringsmässiga fördelarna med maten, förutom att det hjälper dig att förebygga sjukdom.