Hur många kalorier finns det i ett äpple?
Människor som följer en hälsosam livsstil har hört och använt det välkända uttrycket: "ett äpple om dagen håller doktorn borta." Denna underbara, hälsosamma och vitaminrika frukt har ett antal hälsofördelar när det gäller näring.
Det är inte bara en mat som är rik på fiber, vilket främjar en hälsosam matsmältning, det har också en stor mängd vitaminer och mineraler med ett relativt lågt kaloriinnehåll.
Om du nyligen har påbörjat en ny diet eller funderar på viktminskning och undrar hur många kalorier ett äpple har och om du bör inkludera det i din diet eller inte, kommer den här artikeln att hjälpa dig att hålla dig informerad. Vi berättar om de olika äppelsorterna och vitamin- och näringsinnehållet i denna hälsosamma frukt.
Hur många kalorier har ett äpple?
Om du följer en strikt diet och letar efter livsmedel som gör att du kan fortsätta på din fettförbrännings och viktminskningsresa, kommer du att bli glad att veta att ett medelstort äpple har cirka 72 kalorier.
Vi bör också nämna att varje 100g äpple innehåller cirka 45 kalorier. Äpplen är inte bara låga i fett, de är höga i fiber, näringsämnen och är en källa till naturligt socker.
Det finns ett stort utbud av äpplen och sätt att inkludera dem i din kost dagligen. Beroende på om du gillar att äta dina äpplen i sin råa form eller tillagade, kan du få mer eller mindre hälsofördelar från denna läckra frukt.
Röda äpplen
Röda äpplen är välkända över hela världen eftersom de handlas i många länder, trots att de kostar mer än andra arter.
Röda äpplen är inte bara utmärkta för immunsystemet med sitt höga vitamininnehåll, utan de är också det ideala snacket eftersom 84% av vikten av ett medelstort äpple sägs vara vatten. Detta innebär att det kommer att hjälpa med viktminskning eftersom det kommer att hålla dig mätt längre medan du äter en kost med lägre kalorier.
Gula äpplen
Alla äpplen har ett liknande kaloriinnehåll, men detta kan variera något när de tillagas eller kombineras med annan mat. Bakade äpplen smakar mycket bättre efter bakning och minskar generellt sin vikt på grund av vattenförlust samt sänker kalorierna mycket lite.
Om du letar efter näring från dina äpplen är det bra att ha i åtanke att när någon frukt eller grönsak tillagas tenderar värme att bryta ner vissa av dess naturliga egenskaper, vilket leder till en liten förlust av vitaminer och mineraler samt vikt, vatten och naturligt socker.
Gröna äpplen
Bland de olika sorterna av denna frukt är det gröna äpplet, intressant nog, den sort som har minst socker. Detta innebär att gröna äpplen kan smaka lite mer surt, men är utmärkta för dieter och till och med för diabetiker.
Denna brist på socker innebär naturligt färre kalorier, utan att förlora den karaktäristiska mättande effekten eller andra fördelar.
Hela livsmedel är bättre
Som redan nämnts är kaloriinnehållet mellan de flesta äppelsorter liknande, men fördelarna med att äta ett äpple med eller utan skalet kan göra stor skillnad för näringsvärdet.
Intressant nog har ett äppels skal en stor mängd Ursolsyra, en förening som har antiinflammatoriska egenskaper. Detta kan hjälpa till att stärka kollagenet i vår hud och även stärka våra muskler.
Näring
Äpplen är en mat rik på vitamin C, A och E, de är rika på fiber, järn och kan hjälpa till att reglera kolesterolnivåerna. På grund av sitt vatteninnehåll tillfredsställer äpplen aptiten utan att ge stora mängder kalorier eller socker, så det finns många goda skäl att äta dem.
Nu vet du lite mer. Se till att du inte glömmer dem på din inköpslista den här veckan!