Skötselråd för en nygjord tatuering

Tatueringar lämnar sina märken på huden och blir en del av personligheten hos den som bär dem. Om det blir aktuellt för dig är det mycket viktigt att du följer en rad försiktighetsåtgärder för att se till att din tatuering läker snabbt och att din tatuerade hud inte blir lidande. 

Skötsel av en nygjord tatuering

Tvätta din tatuering regelbundet

För att ta hand om en nygjord tatuering måste du först och främst ta hand om din hygien. Du måste tvätta tatueringen och området runt motivet med ljummet eller kallt vatten med en mild, neutral tvål. Helst bör du dock använda en antibakteriell tvål om det är möjligt. 

Det rekommenderas att rengöra den nygjorda tatueringen två eller tre gånger om dagen för att förhindra att huden blir infekterad. Glöm inte att hålla händerna rena hela tiden. 

Tatueraren rekommenderar att du använder ett genomskinligt skyddsförband i plast för att täcka hela tatueringen under de första dagarna så att läkningen går snabbare. Du kan också använda vanligt plastfolie (gladpack). 

Hur man bäst tar hand om en tatuering och förhindrar att den blir infekterad

Håll tatuerad hud väl återfuktad 

Grundläggande vård för dem som just har fått sin hud tatuerad är att  återfukta, särskilt innan sängdags.  

Tatueraren rekommenderar alltid att du använder en hudkräm varje dag efter duschen eller innan du går till sängs och låter den tatuerade huden absorbera den på egen hand. 

Välj alltid fuktgivande hudvårdskrämer som är parfymfria och allergivänliga. Med andra ord, ju enklare desto bättre. Efter en vecka kommer du att känna mindre smärta i det tatuerade området. 

Undvik solljus 

Det bästa är att undvika solen omedelbart efter en tatuering, men om du inte kan undvika den, glöm inte att skydda huden. 

Du bör använda rikligt med solskyddsmedel, helst faktor 50+, även om det beror på din hudtyp. Det är också bättre att välja långärmade skjortor eller byxor om tatueringen sitter där. 

Kom ihåg att UV-strålar kan skada tatueringarnas färger, något som du bör vara medveten om även under soliga vinterdagar.  

Lär dig hur du tar hand om din na tatuering så att den läker snabbare och inte blir infekterad.

Undvik stranden och simbassängen

Om du funderar på att åka på semester, vänta med att tatuera dig tills du är tillbaka. Tänk på att sol och havsbad eller bassängbad inte rekommenderas förrän minst en månad efter tatueringstillfället. 

Glöm inte att om du badar med andra människor kan du utsätta din tatuerade hud för onödiga infektionsrisker och det är därför bandaget är så viktigt.

Dåligt läkt tatuering 

Slutresultatet beror framför allt på de första dagarna i processen för att huden kring tatueringen ska läka ihop bra. Respektera alltid läkningstiden. 

När en tatuering är dåligt läkt fylls den med sårskorpor och ibland kan även varbildning förekomma. Om du inte läker den i tid kommer tatueringen riskera att bli missfärgad och vissa områden kan bli förstörda. Läkningen tar mycket längre tid om du måste ta hand om en infekterad tatuering. 

Förutom tipsen om hur du tar hand om din tatuering ska du aldrig repa den. Glöm inte att klåda är helt normalt, även om den kan undvikas och lindras genom att använda ett ordentligt lager hudkräm eller genom att fukta tatueringen med vatten. 

Tänk även på de områden där det är viktigt att inte bära tajta kläder. Om tyget klämmer och gnuggar mot en ny tatuering kan det till och med uppstå ett blåmärke. Glöm inte att en tatuering fortfarande är ett sår som måste läka så bra som möjligt. 

Tänk också på att processen kan försvåras av en vanlig sjukdom som diabetes. I så fall bör du alltid rådgöra med din läkare för att undvika att riskera din hälsa.