VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD PÅ COLOGNE, PARYM, EAU DE TOILETTE OCH EAU DE PARFUM?

I parfymrvärlden finns det inte bara tusentals aromer. Det finns också olika typer av dofter: cologne, parfym, eau de toilette och eau de parfum. Du känner säkert igen namnen men du kanske inte känner till vad det är som särskiljer parfymerna eller så kanske du tror att de är likadana allihopa! Det är de inte, men de har alla något gemensamt! 

DIVAIN vill vi göra allt enklare för dig, och det är därför vi vill förklara skillnaden mellan parfym, cologne och eau de toilette så att du alltid kan välja en parfym som passar dina behov bäst. Lägg märke till det följande!

SKILLNADEN MELLAN EAU DE TOILETTE, EAU DE PARFUM OCH PARFYM

Vi börjar med att förklara skillnaden mellan eau de toilette, eau de parfum (EDP) och parfym eftersom det utan tvekan det allra vanligaste frågan vad gäller parfymer. Det är såklar alldeles normalt, det handlar om de tre vanligaste parfymkategorier. Vi ska nu gå lite närmare in på varje kategoris koncentrationsnivå.

Upptäck skillnaden mellan eau de toilette och eau de parfum

EAU DE TOILETTE

Benämningen eau de toilette eller cologne innebär att parfymen innehåller mellan 8 och 15 % av eterisk (flyktig) olja som är utspädd i etylalkohol.

Med en relativt låg koncentration av essens blir priset för dessa parfymer mycket lägre än för EDP (eau de parfum) med liknande prestanda.

Bland dess mest slående egenskaper är att aromerna  vanligtvis är fräscha, ofta citrus. Syftet här är att skapa den där känslan av friskhet som finns kvar efter ett bad i iskallt vatten. Det är ett väldigt utbrett format och prisvärt alternativ. Säljs främst i små butiker, apotek och stormarknader. Ett exempel är DIVAIN-159, likvärdig parfym Acqua di Gio från Armani.

EAU DE PARFUM

Eau de parfum (EDP) hamnar mitt emellan eau de toilette och parfym eftersom dess koncentration är mellan 16-18 % av eteriska oljor utspädda med vatten och alkohol. Den här koncentrationen leder till att doften håller i sig mycket längre och kan hålla upp till 6 timmar.

Denna typ av format är det perfekta alternativet till parfymer, eftersom de är mycket billigare men har en mycket acceptabel intensitet. Denna doft är ett bra alternativ för dem som letar efter en parfym som är långvarig och prisvärd. Ett exempel på EDP är vår DIVAIN-106, motsvarande den välkända Chanel Nº5.

För herrar finns eau de parfum-parfymer från kända märken som till exempel: Armani, Creed och Calvin Klein. För kvinnor, kända märken som till exempel: Lancôme, Chanel, och Dior.

Den största skillnaden mellan cologne och parfym är koncentration av essens/parfymolja

PARFYM

Just Parfym (parfum på franska) är höjdpunkten i parfymvärlden. Nu talar vi om den riktiga varan, den mest autentiska, eftersom resten av formaten som vi kommenterar härstammar från den. Ursprunget går tillbaka ända till romartiden då parfymer användes för att dölja den stanken från kroppsodörer som dålig hygien orsakade. 

Parfym räknas allt doftvatten som har en koncentration mellan 20 och 30 %, vilket gör den till den längst hållbara och mest intensiva parfymkategori som finns. Dessutom späds essensen ut i mindre mängd alkohol, vilket avsevärt minskar risken för negativa effekter för känslig hud.

För närvarande finns det mycket exklusiva parfymmärken specialiserade på nischparfymer både för män och kvinnor. Tom Ford eller Maison Francis Kurkdjian är bra exempel på lyxparfymer eftersom de producerar parfymer av högsta kvalitet och med en helt unik, delikat och aromatisk sammansättning.

SKILLNADEN MELLAN COLOGNE OCH  EAU DE TOILETTE (ELLER EAU DE COLOGNE)

Det är lätt att tro att de är samma sak, men cologne och eau de cologne är väldigt, väldigt olika. Just koncentrationen av essenser varierar mycket.

Eau de Cologne uppfanns i Köln och utmärker sig för att ha en av de lägsta koncentrationerna av eteriska oljor inom parfymbranschen med en andel på 1% till 8% beroende på märke. Eterisk olja späds i etylalkohol (etanol) vilket skapar en snabb flyktighet och räcker inte lika länge eftersom koncentrationen är svagare. Dessa dofter klassas ofta som “fräscha” dofter eftersom man ofta använder sig av citrusoljor för att ta fram Eau de Cologne. 

Som du kan se är colognen ett superlätt version, så den passar perfekt när det är dags att sova. Den är också perfekt att använda på sommaren när värmen håller i sig. 

Eau de toilette är också lätt och fräsch, men den har en stor fördel jämfört med colognen: den håller i sig mycket längre. Vi nämnde tidigare att koncentrationen varierar mellan 8 och 15%. Doftaromen håller i sig upp till tre timmar på din hud.

Var inte orolig, om du är älskar en parfym men inte vill lägga ned alltför mycket pengar på en doft är det ganska troligt att den finns i både eau de parfum och eau de toiletteversion. Även om det bästa alternativet alltid är kika i vår katalog med likvärdiga parfymer. Hos oss beställer du din favoritparfym till bästa pris!