Tips om hur du ansar skägg på rätt sätt och misstagen du ska undvika

sabba den form som du gillade så mycket och som barberaren så omsorgsfullt åstadkommit. Det kan ju hända vid helt fel tidpunkt dessutom. Tänk om du har ett viktigt möte. 

I sådana fall är det bästa sättet att snabbt fixa skägget och få ett mer välvårdat utseende att själv lära sig att ansa och trimma. Det finns många olika sätt att göra det på. Här är de vanligaste och några grundläggande tips om hur du steg för steg trimmar skägget på rätt sätt så att det alltid ser perfekt ut.

Hur du ansar skägget - Bästa sätten 

Om du inte är särskilt van eller säker på att hantera saxar eller rakblad rekommenderar vi att du läser den här artikeln ända till slutet. Du kommer att lära dig några mycket användbara tekniker och tips som hjälper dig att trimma och forma ditt skägg hemma, vilket sparar både tid och pengar. 

Så här trimmar du ditt eget skägg hemma för en unik stil

Sax

Att använda en sax är en teknik som verkar väldigt enkel, men som ändå kräver en hel del övning. Om du gör det lugnt och försiktigt får du bättre resultat. Allt du behöver är en spegel, en sax och en kam. 

Tvätta först skägget med schampo. Det är viktigt att den är fri från smuts och väl återfuktad innan du börjar trimma. Du kan också använda skäggolja eller andra produkter som hjälper dig att reda ut det lättare. Glöm inte att torka ordentligt innan du börjar. 

För det andra bör du borsta skägget ordentligt. Genom att kamma skägget blir du av med knutar och reder ut det. Nu kan du börja trimma. Använd kammen för att hjälpa dig att trimma de skäggstrån som sticker ut, den hjälper och "visar vägen" och hindrar dig från att ta i för mycket.

Rakapparat/Skäggtrimmer 

Att använda rakapparaten är den mest rekommenderade tekniken för helskägg. Tvätta och torka först skägget ordentligt, eftersom det inte heller rekommenderas att trimma vått skägg i det här fallet. Börja på sidorna, i nacken och fortsätt sedan mot mitten och trimma mustaschen. Du bör köra rakhyveln i samma riktning som skäggäxten i ansiktet. 

Vi rekommenderar att du justerar rakapparatens inställning till en högre nivå. På så sätt kan du köra den igen med en lägre siffra tills du får önskad längd. Kom ihåg att det är bäst att trimma skägg och mustasch nedåt.

Tekniker för skäggklippning och misstag att undvika

Hur ofta ska jag trimma?

Hur ofta du ska trimma skägget varierar lite från person till person, beroende på hur långt skägget är och hur du vill ha det. I allmänhet bör det dock göras varje månad.

Andra tips om hur du trimmar skägget

Oavsett vilken teknik du använder för att trimma skägget är det viktigt att tänka på några saker som underlättar uppgiften. 

  • När du rakar dig är det bäst att använda produkter som rakgel i stället för traditionellt skum, eftersom du på så sätt kan se exakt var du ska köra rakhyveln eller rakhyveln. 
  • Om du behöver ta bort skäggstubb eller markera nacklinje lyfter du huvudet och börjar längst ner på halsen och sträcker ut huden ordentligt. 
  • Om du har svårt att se de utskjutande hårstråna rekommenderar vi att du använder en kam och en linjal som hjälp när du trimmar. De är idealiska för att få skägget och mustaschen i proffsiga mönster för alla typer av skägg. 
Glöm inte att avsluta med ansiktskräm eller andra speciella skäggvårdsprodukter efter rakningen för att återfukta och fräscha upp hude