8 fördelar med att dricka vatten regelbundet

Du har säkert hört att dricksvatten är viktigt för vår hälsa. Om vi slutade dricka det skulle vi faktiskt inte kunna överleva mer än en vecka. Men vet du varför?  

Vår kropp består till största delen av vatten och det har många viktiga funktioner, t.ex. reglering av kroppstemperaturen, stöd för hjärnans funktioner. Dessutom hjälper vattnet till att eliminera avfall från kroppen.

Näringsforskare rekommenderar att man dricker minst 8 glas vatten per dag, vilket motsvarar 2-3 liter vatten. Även om det finns få vetenskapliga bevis för denna regel är det viktigt att hålla sig hydrerad för att immunförsvaret ska fungera ordentligt och förebygga hälsoproblem.

Nedan har vi listat några av fördelarna med dricksvatten för att du ska förstå bättre. .

1. Minskar risken för hjärtproblem

När vi dricker vatten, särskilt före sängdags, hjälper vi till att pumpa syresatt blod under de timmar då vi löper störst risk att drabbas av hjärtinfarkt. 

Enligt flera studier har personer som dricker åtta eller fler glas vatten per dag lägre risk för hjärtproblem jämfört med dem som dricker mindre än två glas. 

Slätare hud är en av fördelarna med att dricka vatten dagligen.

2. Förebygger och eliminerar huvudvärk 

En annan fördel med att dricka vatten är att det förebygger och hjälper till att minska huvudvärk.

Ett av de vanligaste symptomen på uttorkning är huvudvärk och migrän. Det rekommenderas att du dricker vatten så snart du börjar få dessa symptom och undviker att dricka andra drycker som kan vara skadliga, som alkohol eller kaffe. 

3. Mer energi till kroppen

Genom att dricka tillräckligt med vatten aktiverar kroppens ämnesomsättning som gör att vi känner oss mer energiska. Effekterna håller i sig i ungefär en timme

4. Minska risken för urinvägscancer 

Amerikanska Cancerförbundet, American Cancer Society har konstaterat att vatten förebygger urinvägscancer. Ett ökat vätskeintag ökar urinfrekvensen, vilket avsevärt minskar koncentrationen av cancerframkallande ämnen i urinblåsan.

Att dricka mycket vatten är viktigt för ett hälsosamt liv.

5. Hjälper till att spola ut avfallsprodukter

Vatten hjälper till att eliminera avfallsprodukter genom svett, urin och tarmrörelser.

Svett reglerar kroppstemperaturen när du tränar eller vistas i varma miljöer. Det är därför du måste dricka vatten för att ersätta den vätska som försvinner genom svettning. 

Å andra sidan är njurarna också viktiga för att avlägsna avfall genom urinen. Ett tillräckligt vattenintag kan hjälpa njurarna att arbeta effektivare och förebygga njursten. 

6. Hjälper dig att gå ner i vikt

Att dricka rätt mängd vatten hjälper dig att behålla din kroppsvikt. Att dricka mycket vatten kan dock också hjälpa dig att gå ner i vikt. När du ökar ditt vattenintag ökar din ämnesomsättning, vilket ökar antalet kalorier du förbränner under dagen. 

Vatten har en mättande effekt, så vissa experter rekommenderar att man dricker vatten före varje måltid. 

7. Minska symptomen av baksmälla

Baksmälla är de obehagliga symtom som vi upplever efter att ha druckit alkohol. Alkohol är ett vätskedrivande medel, vilket innebär att du förlorar vatten när du dricker alkohol. Detta leder till uttorkning. 

Även om detta inte är huvudorsaken till baksmälla kan det orsaka symtom som törst, trötthet, huvudvärk och muntorrhet. Ett bra sätt att minska baksmällan är att dricka ett glas vatten mellan alkoholhaltiga drycker och ett glas vatten före sängdags.

8. Behåll huden slätare 

En annan av vattnets stora fördelar är att det förbättrar hudens elasticitet och gör den friskare, mjukare och smidigare. För alla som vill ha en fantastisk hy, nu vet ni precis hur ni ska gå tillväga!