Svart vitlök: egenskaper, fördelar och kontraindikationer

Svart vitlök har blivit så populär de senaste åren att den har blivit en av de mest populära ingredienserna som används i recept av professionella kockar och av hälskokostintresserade som medicinskt livsmedel.

Denna svartfärgade vitlök framställs genom att traditionell vitlök utsätts för en kemisk reaktion som kallas Maillard-reaktion. För att uppnå denna färg måste den förvaras vid en konstant temperatur på mellan 65 och 80 °C under en månad.

Vad är den svarta vitlöken bra för?

Svart vitlök är en ingrediens som började användas för medicinska ändamål för hundratals år sedan. De intressanta och fördelaktiga egenskaperna hos den här vitlöken som klassas "super food" kommer till stor del från dess råvara, traditionell vitlök. 

Tack vare jäsningsprocessen ändrar den färg och vissa av dess positiva hälsoegenskaper förstärks. Dessutom försvinner den något starka och ibland något obehagliga smaken från den vanliga färska vitlöken.

De flesta av dess fördelar ligger i det faktum att den innehåller essentiella aminosyror och antioxidanter. Den innehåller också andra näringsämnen som är viktiga för att kroppen ska fungera ordentligt, t.ex. vitaminer (bl.a. vitamin B1, B2 och B3 samt C-vitamin) och mineraler.

Egenskaper hos svart vitlök som gör den till en av de mest använda “super food” i matlagningsrecept.

Den svarta vitlökens egenskaper

Fördelar med svart vitlök

 • Förutom den milda smaken och att den inte repeterar kan egenskaperna och hälsofördelarna med svart vitlök vara anledningen till att dessa livsmedel har blivit så populära i matlagningsrecept. 
 • Dess förmåga att stärka immunförsvaret genom att främja uppbyggnad av försvarsceller är en av de viktigaste egenskaperna hos det här varan. Den förebygger förkylningar och kan skydda mot alla typer av infektionssjukdomar. 
 • Svart vitlök är en källa med hög halt av fenoler, särskilt S-Allyl-Cystein (SAC), som är en stark antioxidant. Detta minskar oxidativ stress genom att neutralisera fria radikaler som orsakar cellulär åldrande.
 • Även om vissa studier visar att vit vitlök är bättre än svart vitlök när det gäller antiinflammatorisk förmåga, är vitlök fortfarande ett mycket användbart livsmedel om du lider av inflammatoriska sjukdomar.
 • Svart vitlök har egenskaper som ger den en hepatoprotektiv roll, dvs. den kan skydda levern från skador och hjälpa den när den är skadad.
 • En annan av dess stora hälsofördelar är att den skyddar det kardiovaskulära systemet genom att sänka blodtrycket, förhindra uppkomsten av kardiovaskulära sjukdomar och förbättra blodcirkulationen.
 • Det hjälper till att kontrollera kolesterolnivåerna i blodet, vilket gör att förhållandet mellan HDL och LDL återgår till normala nivåer.

Förmågan att stärka immunförsvaret är en av egenskaperna hos svart vitlök.

Kontraindikationer 

 • Svart vitlök är ett naturligt livsmedel som kommer direkt från en jäsningsprocess av vanlig vitlök. Därför har den inga uttalade kontraindikationer eller biverkningar gällande hälsan.
 • Men som med alla livsmedel är det bäst att kontakta din läkare direkt om du har några tvivel. Några av kontraindikationerna för svart vitlök är:
 • Förutom alla sina aminosyror, vitaminer och mineraler är det en produkt med högt jodinnehåll. Om du har problem med sköldkörteln är det därför bäst att undvika det.
 • Svart vitlök sänker blodtrycket, så det är inte rekommenderat att ta den före en operation.
 • Det finns inga bevis för att gravida kvinnor och spädbarn behöver undvika förtäring av svart vitlök. Det är dock bäst att inte överdriva intag och att rådgöra med din läkare.