Svart vitlök - Vad är det och vad är det fördelar
Jan 30, 2025
Philippa Stephenson
Svart vitlök har fått sådan popularitet under de senaste åren på grund av sina hälsofördelar att den har blivit en av de mest trendiga nya ingredienserna som används i recept av professionella kockar och av örter och hälsokostbutiker som kosttillskott på grund av sina antioxidativa effekter på kroppen.
Svart vitlök görs genom att utsätta traditionell vitlök för en kemisk process känd som Maillard-reaktionen. För att uppnå denna reaktion och färga vitlöken måste den hållas i en hel månad vid en konstant temperatur mellan 65ºC - 80ºC. Bland dess många fördelar är svart vitlök känd för att hålla vårt hjärta friskt. Om du är nyfiken, läs då vidare, denna artikel kommer att berätta allt du behöver veta, så läs vidare!
Vad är svart vitlök bra för?
Svart vitlök är en ingrediens som började användas för medicinska och hälsorelaterade ändamål för hundratals år sedan. De intressanta och hälsosamma fördelarna med denna superfood härstammar till stor del från dess råmaterial, traditionell vit vitlök.Tack vare sin fermenteringsprocess ändrar den färg och vissa av dess egenskaper som ger positiva hälsofördelar, såsom dess antioxidant egenskaper, förstärks. Smaken av den nya svarta vitlöken är också en förbättring jämfört med den klassiska vita vitlöken som är något stark och obehaglig.
De flesta fördelarna med denna "nya" svarta vitlök ligger i att den har essentiella aminosyror och antioxidanter. Dessutom innehåller den en hög halt av andra viktiga näringsämnen för att hjälpa till att hålla din kropp i god hälsa, såsom vitaminer (inklusive B1, B2 och B3 och vitamin C) och olika mineraler.
Egenskaper hos svart vitlök
Fördelar med svart vitlök
Förutom sin mildare och icke-upprepande smak, kan effekterna av svart vitlök på vår hälsa vara anledningen till att denna mat har blivit så populär i olika nya recept.- Dess förmåga att stärka immunförsvaret hjälper försvarsceller är en av de främsta egenskaperna hos svart vitlök. Det kan hjälpa till att förebygga förkylningar och kan skydda mot alla typer av infektionssjukdomar.
- Svart vitlök har också ett högt fenolinnehåll, specifikt S-Allyl-Cystein (SAC), som är starka antioxidanter. Detta minskar oxidativ stress i vår kropp genom att neutralisera fria radikaler som orsakar cellulär åldrande.
- Även om vissa studier visar att vitlök är mer fördelaktig än svart på grund av dess antioxidantnivåer och därmed höga antiinflammatoriska kapacitet, är svart vitlök fortfarande mycket användbar när det gäller att kontrollera inflammationsnivåerna i kroppen.
- Egenskaperna hos svart vitlök ger den en hepatoprotektiv roll. Detta innebär att den kan skydda levern från skador och hjälper den att läka om den har lidit skada.
- En annan av dess stora hälsofördelar är att den skyddar kardiovaskulära systemet genom att minska blodtrycket, förebygga uppkomsten av kardiovaskulära sjukdomar och förbättra blodcirkulationen, vilket gör vitlök fantastisk för hjärtats hälsa.
- Det hjälper till att kontrollera kolesterolnivåerna, vilket återställer förhållandet mellan mängden HDL och LDL till normala nivåer.
Kontraindikationer
Svart vitlök är en naturlig mat, som kommer direkt från en vanlig fermenteringsprocess. På grund av detta har svart vitlök inte särskilt uttalade kontraindikationer eller biverkningar på hälsan.Som med all mat, om du har tvivel är det bättre att kontakta din läkare direkt. Några av kontraindikationerna för svart vitlök är:
- Förutom alla sina aminosyror, vitaminer och mineraler är det en produkt med ett högt jodinnehåll. Därför, om du har problem med sköldkörteln är det bättre att du undviker det.
- Svart vitlök minskar blodtrycket, så det rekommenderas inte att ta det innan man genomgår kirurgiska ingrepp.
- Ingen bevis har hittats som tyder på att gravida kvinnor och spädbarn inte bör ha det, men det är alltid bättre att inte överdriva och konsultera din läkare.