Bidrottninggelé: Egenskaper, hälsofördelar och hur man intar bidrottninggelé

Bidrottninggelé är ett ämne som utsöndras av bin och som har många hälsofördelar. Detta naturliga ämne ger t.ex. energi, vilket gör det till ett idealiskt komplement vid träning. Dessutom hjälper bidrottninggelé till att stärka immunförsvaret och påstås fördröja åldrandet.

Bidrottninggelé är en produkt som inte är så välkänd. Därför berättar vi nedan i detalj vad det är, vilka fördelar intag kan ge och hur du på bästa sätt tar till dig gelén.  

Vad är bidrottninggelé?

Bidrottninggelé är ett ämne som utsöndras i vaxkörtlarna i huvudet på 5-10 dagar gamla arbetsbin och som, blandat med magsekret, utgör bilarvernas föda under de tre första levnadsdagarna. 

Bidrottningen och de larver som ger upphov till en ny bidrottning är de enda som kan livnära sig på denna gelé, därav namnet. Denna honungsliknande substans är kladdig, gul i färgen och ganska sur. 

Bidrottninggeléns egenskaper och hälsofördelar

Bidrottninggelé består huvudsakligen av 60 % vatten, men den innehåller också proteiner, lipider, mineraler, aminosyror, B-vitaminer som B1, B2, B5, B6 och B8 samt folsyra. Just sammansättning gör att geléns egenskaper för människors liv är nyttiga och en stor hjälp att motverka fysiskt och psykiskt slitage. 

Bidrottninggeléns egenskaper

Bidrottninggelé har många fysiska och psykiska hälsofördelar. 

Till att börja med har den återställande egenskaper som främjar cellbildning och därmed vårdar ben, hud och nervsystemet.  

  • Detta kraftfulla ämne har också en antioxidanteffekt som hjälper till att förebygga hudrynkor, fördröja förtida åldrande och förebygga degenerativa sjukdomar som orsakas av fria radikaler.
  • Royal jelly är också ett naturligt antibiotika tack vare sina antivirala och antibakteriella egenskaper som skyddar kroppen mot virus och bakterier. Användningen främjar också läkning av skärsår, brännskador och andra sår. 
  • Royal jelly rapporteras vara effektiv mot ångest, sömnlöshet, depression och nervositet tack vare dess innehåll av B-vitamin. Med andra ord är det ett naturligt avslappnande medel.
  • Slutligen kan gelén förstärka immunförsvaret och förbättra symtom vid MS och Alzheimers, hjälpa till vid anemi och behandla näringsbrist, eftersom den kan förstärka kosten hos både undernärda barn som vuxna. 

Hur man tar bidrottningelé?

Den dagliga dosen av gelé för vuxna är ungefär ett halvt gram och för barn 30-50 % av vuxendosen. 

Hur man tar bidrottninggelé för att bästa utnyttja dess egenskaper

Undvik bidrottninggelé lider av allergier, astma, högt blodtryck, hjärtklappning, migrän, diabetes, fetma, Addisons sjukdom, eksem eller andra hudproblem. Undvik också förtäring under graviditet och amning. Vi rekommenderar i alla fall att du rådfrågar din läkare innan du använder bidrottninggelé.

För att ta ämnet behöver du bara inta en liten mängd av ämnet, ungefär lika stor som ett risgryn. Om du inte tycker om smaken kan du blanda den med andra livsmedel som mjölk, honung eller juice. Det rekommenderas att du intar gelén på tom mage vid frukost och låter den lösas upp på tungan. 

Bidrottninggelé är inte farligt och har många fördelar, men som vi redan har sagt bör du rådgöra med din läkare innan du börjar ta den.