Amaranth: Vad det är, dess egenskaper och bästa recept
Amaranth anses vara en av de hälsosammaste växtbaserad mat för människor. Om du inte visste det, var uppmärksam för i det här inlägget kommer vi att berätta allt om dessa frön som är så näringsrika och fördelaktiga för din hälsa.
Upptäcka egenskaperna hos amarant och den mest utsökt recept du kan förbereda dig för att börja inkludera det i din kost.
Vad är amaranth?
Amaranth är en pseudocereal, mycket lik quinoa, som har många hälsofördelar. Av denna anledning används den ofta i matlagning, särskilt i Mexikansk och andra tropiska amerikanska recept.
Det anses vara en av de äldsta grödorna i världen, som går tillbaka mer än 7 000 år. Faktum är att i Maya- eller aztekisk kultur, amaranth var inte bara en mycket populär mat, utan användes också i stor utsträckning i ritualer.
Idag, tack vare talrik hälsa fördelar och egenskaper av dessa frön har de blivit en viktig del av många dieter.
Egenskaper: fördelar och kontraindikationer av amarant
Amaranth kännetecknas av sin högt näringsvärde, främst på grund av dess höga innehåll av vegetabiliskt protein, vitaminer, mineraler och folsyra. Det utmärker sig också över andra livsmedel eftersom det är glutenfri, innehåller mycket mer kalcium än mjölk och alla essentiella aminosyror. Av den anledningen är det en starkt rekommenderad mat att inkludera i kosten för celiakiker.
Fördelar med amarant
Reglerar matsmältningssystemet
Tack vare dess höga fiberinnehåll, amarant hjälper till att reglera matsmältningssystemet och minskar uppblåsthet, vilket gör matsmältningen snabbare och enklare. På samma sätt kan det också förebygga tjocktarmscancer. Det bästa sättet att utnyttja denna egenskap är att göra en infusion. Förresten! Ta en titt på vårt inlägg om egenskaper hos svart te. Upptäck alla dess hälsofördelar och hur man förbereder det.
Hjälper dig att hålla dig i form
Amaranth är en viktig ingrediens i kosten för dem som vill hålla sig i form, eftersom den innehåller en stor mängd fiber som ger den mättande egenskaper. Tillsammans med en bra träningsrutin kommer det att hjälpa dig gå ner i vikt mycket snabbare.
Förbättra mental prestation
En av fördelarna med amarant är att den är glutenfri och rik på kolhydrater och protein är att det hjälper till att stimulera hjärnan och förbättra den mentala prestationen. Detta är anledningen till att amarant ofta rekommenderas för barn och alla de som är mycket aktiv intellektuellt.
Det kan också minska chansen att drabbas av neurodegenerativa sjukdomar.
Förbättrar humöret och minskar stress
Amaranth är hög i tryptofan, en essentiell aminosyra som främjar sekretionen av serotonin, bättre känd som lyckohormonet. Dessa frön hjälper därför till att förbättra humöret, bekämpa depression och minska stressnivåerna. Det rekommenderas också starkt för kvinnor med hormonella obalanser eftersom det hjälper till att reglera hormoner.
Reglerar blodkolesterol
Denna mat hjälper till att reglera blodets kolesterolnivåer, minskar det dåliga kolesterolet och ökar det goda kolesterolet, vilket i sin tur är mycket fördelaktigt för cirkulationssystemet. I dessutom dess antioxidativa egenskaper hjälpa till att förebygga hjärt-kärlsjukdomar.
Stärker ben
En av amaranths egenheter är att den har dubbelt så mycket kalcium som mjölk, som väl som andra föreningar såsom magnesium och fosfor. Detta gör det till en perfekt mat för att stärka muskler och ben. På så sätt förebygger det sjukdomar som osteoporos och minskar chansen för muskelkramper.
Stärker immunförsvaret
Tack till zink och selen det innehåller, amarant är en mat som stimulerar produktionen av antikroppar, vilket stärker immunförsvaret.
Kontraindikationer för amarant
Amaranth är en av de hälsosammaste livsmedlen som finns och det är inte vanligt att det har negativa effekter. Men om du är benägen att allergier, vi rekommenderar att du konsulterar din läkare först. På samma sätt, som en fiberrik mat, kan överdriven konsumtion orsaka gastrointestinala symtom såsom buksmärta.
Bästa recepten med amarant: hur konsumeras det?
Amaranth är en av de hälsosammaste livsmedlen för mänsklig konsumtion. Faktum är att det har ansetts vara en superfood av FAO (Mat och jordbruk Organisation av Förenta nationerna).
Det används i matlagning för både söta och salta rätter.
-
Dessa frön kan användas som spannmål, bara som quinoa. Tillsätt det i mjölk, yoghurt eller så kan du till och med göra ditt eget bröd med amarantfrön. För frukostar och snacks det kommer att vara din perfekta allierade.
-
Det är också ett perfekt tillskott till sallader. Du kan också laga det och lägga till det i grönsaker sallader. Om du vill laga det, tillsätt två koppar vatten för varje kopp amarantfrön du tillsätter.
-
Ett annat alternativ är att sautera och klä den att lägga till dina favorittacos, grönsaker och andra rätter.
-
Amaranth kan hittas i mjöl form och kan användas som ett förtjockningsmedel i såser och för att göra soppor, bröd, kex eller kakor.
-
Slutligen finns det många andra recept där du kan lägga till amarant, såsom croquettes, auberginer eller fyllda tomater. Det är också mycket vanligt att blanda det. med honung i söta recept, och glöm inte att ta reda på allt om egenskaper hos kunglig gelé och hur man tar det för att få ut det mesta av dess fördelar.
Nu när du vet hur du kan utnyttja amarantens egenskaper, börja inkludera denna grönsaks-superfood i din kost och börja göra de bästa hälsosamma recepten!