Historia: 60-talssmink

Kvinnors smink i början av 1960-talet handlade mycket om eleganta ögon, mycket ansiktspuder, naturliga läppar och blekrosa färger. I mitten av årtiondet utvecklades en enklare och mer feminin stil. Bra exempl är modellerna Twiggy och Jean Shrimpton. 

Cat eye, som var så vanligt på 50-talet, ersattes av falska ögonfransar. Dessutom var 60-talet den första retro-eran där smink och kvinnokläder som var på modet under 20-talet kom tillbaka i en ny skepnad, men anpassad till 60-talets stil. 

Beskrivning av 60-talssmink

H3 Ansikte

Under tidigt 60-tal användes mycket puder i ansiktet i början men senare bara tillräckligt för att täcka ojämnheter. Runt 1963 började man använda korallfärgade, rosa eller persikofärgade blushers för att skapa en naturlig glöd i hela ansiktet. 

60-tals-sminkhistoria och de bästa tipsen för din 60-talslook

Ögonbryn

60-tals-ögonbryn kännetecknas av rena, välvårdade, formade och väldefinierade ögonbryn med en ögonbrynspenna. 

Ögon

Ögonen stod i fokus för 60-talets smink med falska ögonfransar, mycket mascara och eyeliner. De mest populära ögonskuggorna var blått, grönt, grått och vitt. Det är värt att notera att många kvinnor också bar falska ögonfransar under eller målade dem med eyeliner, precis som Twiggy. 

60-tals-sminktrender

Den karakteristiska ögonmakeupen från denna tid uppnås med ett ljust övre ögonlock som bär en tydlig mörk rand precis vid kanten, från den inre till den yttre punkten av ögonlocket. Vit eyeliner användes också på den inre ögonlinjen för att få ögat att verka större och öppnare. 

Läppar

Eftersom ögonen befann sig i rampljuset under 60talets sminkmode var läpparna mycket mer naturliga, med ljusa färger, korall, rosa och persikofärgade, även de linjerade.